Dubai in 1 dag

Stel dat je één dag hebt om Dubai te bezoeken, wat ga je dan doen? Hoe haal je zoveel mogelijk uit één dag om een goede indruk te hebben van Dubai? Dit is een situatie ie je kunt hebben als je een tussenstop of stopover in Dubai hebt, een dag vrij te besteden hebt in Dubai na een cruise of als je bijvoorbeeld een dag vastplakt aan een zakentrip naar Dubai. Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig, omdat iedereen eigen interesses heeft. Wie verslaafd is aan strand en zwembaden die zal eerder een bezoek inplannen aan het strand of één van de waterparken. Shop-a-holics zullen eerder geneigd zijn om de vele winkelcentra van Dubai te bezoeken. Uit eigen ervaring willen we toch wat tips geven over hoe een dag in Dubai eruit kan zien waardoor je zoveel mogelijk van Dubai te zien krijgt en een goede indruk hebt van Dubai.

We gaan er voor het gemak van uit dat je vanaf een uur of acht in de ochtend al op pad kunt en tot tegen middernacht door kunt brengen in Dubai. We gaan er ook van uit dat je voldoende budget hebt om de afstanden die overbrugd dienen te worden met een taxi kunt afleggen. Waar mogelijk is zullen we gebruik maken van de Dubai Metro of Dubai Tram.

De eerste kennismaking

Als Dubai-liefhebbers van het eerste uur vinden we dat je net als ons eerst kennis met maken met het oude Dubai voordat je overweldigd wordt door het nieuwe Dubai. Dus we beginnen de dag in Bur Dubai en Deira, de twee wijken die rondom de Dubai Creek liggen. Hier bezoek je binnen een uurtje of drie de volgende bezienswaardigheden: Gold Souk, Spice Souk, Dubai Creek, Old Souk, Al Bastakiya, Sheikh Saeed Al Maktoum’s House en het Dubai Museum. De oversteek over de Dubai Creek doe je per abra. Deze traditionele houten bootjes brengen je voor een habbekrats naar de overkant van de Creek.

Naar het nieuwe Dubai

Bij voorkeur ga je vervolgens per taxi naar het nieuwe Dubai. Probeer dit rond een uur of 11:00-11:30 te doen om op schema te blijven. Om een mooie indruk te krijgen van het contrast tussen oud en nieuw Dubai laat je de taxi naar het begin van Sheikh Zayed Road rijden bij het World Trade Centre om vervolgens naar Mall of the Emirates te rijden. Vanaf de rotonde draait de taxi dan de drukste snelweg van Dubai op, waarbij aan weerskanten de hoogbouw langs de snelweg opdoemt. Na een minuut of vijf passeer je Downtown Dubai met Burj Khalifa aan de linkerkant. De eerste indruk heb je al te pakken van het ongelooflijk gave nieuwe Dubai dat in enkele jaren tijd weggezet is.

Optie 1: Bij Mall of the Emirates stap je uit de taxi, om vervolgens maximaal een uur door te brengen in deze enorme shopping mall. Langer kan wel, maar dan kom je knel te zitten met je tijd en winkelen kun je overal ter wereld. Neem een kijkje bij Ski Dubai en zoek de taxistandplaats op.

Optie 2 (onze voorkeur): laat de taxichauffeur ter hoogte van Mall of the Emirates naar Umm Suqeim Beach rijden en stap niet uit bij Mall of the Emirates.

Optie 1 moet je alleen doen als je persé een skibaan wilt zien die in een woestijnklimaat ligt.

Naar Madinat Jumeirah

Laat de taxi eerst naar Umm Suqeim Beach rijden. Dit ligt op 5 tot 10 minuten van Mall of the Emirates. Hier kun je foto’s maken van het strand en van Burj al Arab, het prachtige hotel dat de vorm heeft van een zeilboot. Laat de taxi eventjes wachten. Als je op tijd bent dan heb je nog net het goede licht om Burj al Arab te fotograferen. Stap na een minuut of 5-10 weer de taxi in en ga naar Madinat Jumeirah. Dit complex bestaat uit luxe hotels, kunstmatige waterwegen en het winkelcentrum Souk Madinat. Dit alles in een prachtige neo-klassieke Dubai-stijl. Voor niet-gasten is alleen Souk Madinat toegankelijk. Wandel door het Arabische winkelcentrum, koop eventueel een souvenir en ga vervolgens aan de waterkant eten. Een mooie spot om dat te doen is het houten vlonderterras van Meat & Co. Hierbij lunch je met mooi uitzicht op Burj al Arab en Mina A’Salam. Wil je meer van het complex zien dan kun je hier ook een betaalde abrarondvaart door het complex maken. Deze rondvaart duurt ongeveer twintig minuten.

Palm Jumeirah, Atlantis The Palm en Dubai Marina

Als je op schema ligt dan ben je om rond half drie ’s middags klaar in Madinat Jumeirah. Verder zuidwaarts liggen nog een paar highlights van Dubai, die je deels vanaf het water zou moeten bekijken: Palm Jumeirah (de kunstmatige palmeilanden), Dubai Marina, The Beach, The Walk en het Atlantis hotel.

Ook hier zijn twee opties.

Optie één is om Palm Jumeirah op te rijden om vervolgens met de taxi tot aan het Atlantis hotel te gaan aan het einde van de palmeilanden. Je maakt daar wat foto’s, bezoekt de indrukwekkende lobby en rijdt vervolgens richting Dubai Marina waar je een rondvaart van een uur maakt met Captain Jack. Deze houten dhow, een traditionele boot van hier, vaart door Dubai Marina en langs de kust. Het rondje duurt een uur en brengt je niet langs Palm Jumeirah. Captain Jack vertrekt ieder heel uur vanaf de aanlegsteiger bij Marina Walk.

Optie 2 is iets duurder, maar biedt je iets meer vrijheid. In plaats dat je eerst over Palm Jumeirah rijdt ga je direct naar Marina Walk om van daaruit met een ingehuurd bootje + bemanning een rondvaart van anderhalf uur te maken langs de kustlijn, rond Palm Jumeirah (met fotomomenten bij Burj al Arab en het Atlantis hotel) en vervolgens langs Jumeirah Beach en door de Dubai Marina terugvaart. Het voordeel is dat je niet vastzit aan vertrektijden op het hele uur. Om wachten te voorkomen kun je beter vooraf reserveren. Als je alleen of met twee personen bent is een tochtje met Yellow Boats goedkoper. Hierbij heb je de keuze uit verschillende tochtjes, waaronder de route die hierboven met een privéboot beschreven is.

The Walk en The Beach

Na de boottocht ga je met de Dubai tram naar het strand ter hoogte van The Walk, The Beach en Jumeirah Beach Residences. Je stapt op bij tramstation Dubai Marina (station 5) om uit te stappen bi station Jumeirah Beach Residence 1 of 2. Het maakt niet uit bij welke je uitstapt, want je loopt van de ene naar de andere. Geniet van dit toeristische gebied door middel van een wandeling en drink een lekkere mocktail (alcoholvrije cocktail) met uitzicht op het strand. Vervolgens ga je naar het dichtstbijzijnde tramstation om met de Dubai Tram terug te keren naar tramstation Dubai Marina. Daar stap je over op de Dubai Metro die in noordelijke richting Dubai rijdt. Je stapt uit bij station Burj Khalifa – Dubai Mall. Via een overkapte constructie wandel je in tien minuten naar de Dubai Mall.

Dubai Mall en Downtown Dubai

Waarschijnlijk kom je ergens tussen 17 en 18 uur in de Dubai Mall aan. Als je Burj Khalifa tijdens het blauwe uurtje wilt fotograferen (fotografen weten wat we bedoelen) dan ga je naar de uitgang ter hoogte van de Dubai Fountain. Vanaf de brug, maar ook vanaf veel plekken rondom Burj Khalifa Lake, kun je uitstekend foto’s maken van Burj Khalifa. Indien je rond 17 uur al bij de Dubai Mall bent dan ben je nog op tijd om de zonsondergang vanaf de 124e, 125e of 148e verdieping te bekijken. De goedkoopste optie is om vooraf kaarten te reserveren en betalen via internet. Veel duurder, maar met minder tijdsdruk, is een ‘immediate entry ticket’. Je mag dan vrijwel direct door naar de liften die naar boven gaan.

In de Dubai Mall kun je een aantal bezienswaardigheden bekijken, zoals Dubai Dino, de schaatsbaan en het Dubai Aquarium. Erg leuk is in de A-380 simulator van Emirates te gaan ‘vliegen’.

Eigenlijk breng je de rest van de avond in Downtown Dubai door. Winkel in de Dubai Mall, bezoek zeker Souk al Bahar ook (een Arabisch getint winkelcentrum bij de Dubai Mall), geniet van het uitzicht op Burj Khalifa (de hoogste toren ter wereld), wandel rondom het meer en ga hier wat eten. Er zijn voldoende restaurants in de Dubai Mall en in Souk al Bahar om lekker te kunnen eten. Ga je in de winterperiode en in het weekeinde, reserveer dan vooraf.

Gedurende de avond kun je nog genieten van de fonteinshow die in het kunstmatige meer voor Burj Khalifa gehouden wordt (ieder half uur na zonsondergang – gratis). Als je er niet voor gekozen hebt om rond zonsondergang Burj Khalifa zelf te bezoeken, dan kun je dat ook later in de avond doen (vooraf reserveren voor de beste prijs).

Einde avond

Waarschijnlijk zul je pas rond een uur of 11 klaar zijn in Downtown Dubai. Dit is het einde van een drukke dag, waarin je Dubai hebt leren ontdekken. Je gaat per taxi of metro naar je hotel, appartement of het vliegveld.