Gratis in Dubai

Dubai kán een dure bestemming zijn. Een zeer dure bestemming zelfs. In Dubai staan exclusieve hotels, clubs en restaurants, je kunt er dure activiteiten doen en je kunt er exotische sportauto’s huren. Dubai kan echter ook een relatief goedkope vakantiebestemming zijn. Natuurlijk is Dubai vrijwel altijd duurder dan kamperen in de Ardennen, maar dat heeft dan vooral te maken met het verschil in reiskosten en het feit dat je in Dubai niet in een tentje op een camping staat. Toch zijn er voldoende zaken die in Dubai net zo goedkoop of duur zijn dan bij ons. En er zijn in Dubai ook bezienswaardigheden en activiteiten die gratis zijn. Dat maakt een vakantie al een stuk goedkoper.

Op deze pagina laten we je zien wat je gratis kunt zien/doen in Dubai.

Het strand

De publieke stranden van Dubai zijn gratis te bezoeken. Bij redelijk wat stranden kun je ook nog gratis parkeren. De prachtige zandstranden van Dubai zijn uitstekend van kwaliteit. Ze zijn schoon, veilig en er zijn de afgelopen jaren steeds meer voorzieningen gekomen om een dagje strand te veraangenamen. Over het algemeen zijn de stranden gezellig druk, hoewel je de afgelopen jaren wel merkt dat de meer populaire stranden in het weekeinde duidelijk drukker geworden zijn.

Dubai Fountain

De Dubai Fountain is een enorme fontein die in het Burj Khalifa Meer ligt, voor Burj Khalifa. De Dubai Fountain (‘Dubai Fontein’) heeft een totale lengte van maar liefst 275 meter en spuit het water tijdens de fonteinshows op tot een hoogte van maar liefst 150 meter. Iedere avond wordt er om het half uur een fonteinshow gegeven die je gratis kunt bewonderen. Kom in het winterseizoen wel op tijd, want zeker in het weekeinde is het dat erg druk rondom de fontein. Er zijn verschillende shows die getoond worden. Het totale repertoire bestaat uit enkele tientallen nummers waaronder klassieke muziek, bekende pophits en Arabische muziek.

Al Bastakiya

Al Bastakiya is dé historische wijk van Dubai. Al Bastakiya ligt in de wijk Bur Dubai, meteen ten zuiden van de Dubai Creek. Hier is ooit, eind van de negentiende eeuw, de basis gelegd voor het Dubai zoals we dat nu kennen. Kenmerkend voor Al Bastakiya zijn de vrij smalle straatjes, de zandkleurige gebouwen en de vele windtorens. Een wandeling door Al Bastakiya is een absolute must-do als je ook het oude Dubai wilt leren kennen. Tegenwoordig is de kleine wijk een openluchtmuseum, nadat het begin van deze eeuw een grote opknapbeurt heeft gekregen.

Gold Souk

In de wijk Deira kun je de goudmarkt van Dubai bezoeken. Deze Gold Souk (‘Goud Souk’) is een verzameling van goudwinkels die verspreid zitten over een voetgangersgebied dat uit twee straten bestaat. Goud kopen is natuurlijk niet gratis, maar het is al leuk om te zien wat voor enorme gouden sierraden er in de etalages te bewonderen zijn. ‘Less is more’ is iets wat hier duidelijk niet opgaat. Houd er rekening mee dat je al wandelend over de Gold Souk meerdere malen aangesproken zult worden om een nep-Breitling, een nep-Rolex of andere namaakproducten te kopen. Realiseer je je dat het kopen van dit soort producten ook in Dubai verboden is.

Spice Souk

Een andere soek in de wijk Deira is de kruidenmarkt (Spice Souk). Deze is te vinden op één van de drukkere plekken in het oude Dubai. De Spice Souk ligt op honderd meter van de Dubai Creek, op de plek waar de abra’s aanleggen die vanaf Bur Dubai de Creek overgestoken zijn. Op de Spice Souk komt de geur van de vele kruiden en specerijen je al tegemoet zodra je je op de markt begeeft. De overijverige winkeliers zullen er alles aan doen om ze hun winkel binnen te lokken. Daar kun je allerlei kruiden, specerijen en typisch oriëntaalse producten kopen. Het bezoek aan de Spice Souk is gratis. Iets kopen kost je natuurlijk wel geld, maar dat geldt overal.

Shopping malls

Dubai telt veel shopping malls, van onopvallend klein tot enorm groot. Dubai staat niet voor niets bekend als één van de beste steden ter wereld om te gaan winkelen. Winkelen kan een dure bezigheid zijn, maar een bezoek aan de winkelcentra zelf is natuurlijk helemaal gratis. In een aantal winkelcentra zijn er behalve winkels ook bezienswaardigheden gratis te bekijken. Zo staat in de Dubai Mall een groot dinosaurusskelet, de Dubai Dino, en kun je in hetzelfde winkelcentrum ook het enorme Dubai Aquarium van een afstand of tien gratis bewonderen. Wil je door de glazen tunnel van dit aquarium lopen of tot aan het glas lopen dan moet je wel entree betalen.

Winkelcentra in Dubai die je volgens ons zou moeten bezoeken zijn:
• De Dubai Mall. Dit grootse winkelcentrum ligt in Downtown Dubai en biedt behalve meer dan duizend winkels ook uitgebreide horeca, een groot aquarium, een schaatsbaan, bioscopen en de Dubai Dino
• Souk al Bahar. Dit middelgrote winkelcentrum is ingericht als overdekte Arabische markt. Souk al Bahar ligt bij Dubai Mall, maar heeft een totaal eigen gezicht
• WAFI Mall. Het piramidevormige winkelcentrum heeft een interessante onderste verdieping. Hier waan je je, net als in Souk al Bahar, op een Arabische souk.
• Mall of the Emirates. Een van de grootste winkelcentra in Dubai is Mall of the Emirates. Behalve winkels is er één specifieke bezienswaardigheid die je in ieder geval eventjes van achter het glas gezien moet hebben: Ski Dubai, waar je bij buitentemperaturen van veertig graden of meer tegen betaling kunt skiën in de sneeuw.
• Souk Madinat. Dit winkelcentrum is onderdeel van het complex Madinat Jumeirah, één van de mooiste locaties van Dubai. Hoogtepunt voor velen is de waterkant van het complex als je het winkelcentrum helemaal doorgelopen bent. Hier zie je abra’s varen en kun je genieten van een fraai uitzicht met Burj al Arab op de achtergrond.

Zonsondergang

In Dubai kun je op heel veel plekken genieten van een prachtige zonsondergang. Rode, oranje en zelfs paarse tinten kunnen regelmatig volop waargenomen worden rondom zonsondergang. Een gratis cadeautje van Moeder Natuur. Populaire plekken om van de zonsondergang te genieten in Dubai zijn de stranden en dan met name The Beach (bij Jumeirah Beach Residences) en Umm Suqeim Beach (met zicht op Burj al Arab).

Wandeling langs de Dubai Creek

Wandelen is een gratis activiteit, mits je geen entree moet betalen om er te mogen wandelen. Er zijn meerdere plekken in Dubai waar we een wandeling zeker aan zouden willen raden, zoals Downtown Dubai, Dubai Marina, The Walk en langs de Creek. Een wandeling langs de noordelijke oever van de Dubai Creek is eigenlijk iets wat hoort bij het ontdekken van het oorspronkelijke Dubai. Hier zie je een mix van het echte leven van Dubai, de bedrijvigheid in de straten, de eerste stukjes van moderne Arabische architectuur in Dubai en natuurlijk de vele houten dhows die laden en lossen op de kades.

Wi-fi

Je kunt natuurlijk via je mobiele abonnement online gaan, maar gratis is altijd goedkoper. Er zijn in Dubai steeds meer plekken waar je gratis gebruik kunt maken van internet via wi-fi. Voorbeelden hiervan zijn de Dubai Mall, diverse stranden in Dubai, Dubai International Airport en verschillende horecagelegenheden in Dubai.