Dubai is een zonnige en warme bestemming. Het aantal regendagen is beperkt, bewolking is op veel dagen niet te zien en de maximumtemperatuur ligt op meer dan tweederde van de dagen boven de dertig graden Celsius. Op basis van de langdurige klimaatgegevens is er in Dubai sprake van een zogenaamd warm woestijnklimaat.
Binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie wordt dit klimaattype met de BWh aangeduid. Dubai kent twee seizoenen: de zomer en de winter. In de zomer is het warm tot heet. Neerslag komt dan amper voor. De winterperiode (november tot en met april) is aangenaam warm tot warm. Er is dan een kans op regen en onweer, hoewel het aantal droge dagen ook in de winter veel groter is dan dagen waarin het regent.
Bij het klimaat van Dubai horen niet alleen weinig neerslag en hoge temperaturen, ook een hoge relatieve luchtvochtigheid is kenmerkend voor Dubai. De gemiddelde hoogst gemeten luchtvochtigheid per etmaal varieert van 84 tot 92 procent. De hoge luchtvochtigheid vertaalt zich regelmatig in mist, die als een deken over de stad ligt. Wie op internet gaat kijken die zal volop foto’s kunnen vinden van wolkenkrabbers in Dubai die boven een laag mist uitsteken. De krachtige zon laat de mist vaak vrij snel weer verdwijnen. Omdat er in Dubai vaak redelijk wat vocht in de lucht zit, zie je dat de lucht overdag meer grijsblauw kleurt dan diepblauw.
De hoge luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat de gevoelstemperatuur op hete dagen nog hoger kan liggen dan de werkelijke temperatuur. Omdat het lichaam moeite heeft om de warmte dan nog kwijt te kunnen ga je in de zomer al zeer snel zweten in Dubai.
Wie van warmte houdt die is in Dubai aan het juiste adres. Tijdens de koelste maanden is het aantal dagen dat de maximumtemperatuur de 22 graden niet haalt vrij klein. Met gemiddeld 23 tot 28 graden Celsius is in december, januari en februari nog ronduit warm te noemen. In maart en november is het gemiddeld zelfs 27 tot 33 graden, wat door velen als zeer aangenaam gezien wordt voor een strandvakantie. Vooral maart is daarom erg in trek om een winterzonvakantie in Dubai te vieren. Vanaf eind april merk je dat het voelbaar heter wordt. De zomerperiode breekt aan en de thermometers schieten vrijwel dagelijks tot ruim boven de dertig graden uit. Juli en augustus zijn de heetste maanden. De gemiddelde officiële maximumtemperatuur bedraagt dan 41 tot 42 graden Celsius, maar de werkelijke temperatuur is vaak enkele graden hoger. Menig toerist die in de zomervakantie Dubai bezocht heeft zal foto’s kunnen laten zien van thermometers die 50, 51 of 52 graden aanduiden.
In de woestijn regent het niet. Dat is wat veel mensen denken. Nou, in Dubai kan het zeker regenen. En hoe! Soms zijn de regenbuien zo fel dat de straten van Dubai binnen korte tijd veranderen in complete zwembaden. Dat komt vooral ook, omdat de infrastructuur in Dubai niet ingesteld is op grotere hoeveelheden regen. Je merkt in Dubai toch ook wel dat er sprake is van een klimaatverandering. Het regent vaker in Dubai dan pakweg twintig jaar geleden, de regenbuien zijn intenser en steeds vaker komt er regen voor in maanden waarin dat eigenlijk bijna niet zou moeten gebeuren op basis van langjarige gemiddeldes. Een voorbeeld hiervan is de maand november, maar ook in april komt regen de afgelopen jaren iets vaker voor.
Naast het feit dat er op natuurlijke wijze sprake is van een veranderd neerslagpatroon, doet men in Dubai ook aan ‘cloud seeding’. Dit is een kunstmatige vorm van regen creëren. Dit gebeurt door met vliegtuigen een chemische stof in de wolken te verspreiden, waardoor het gaat regenen. Doordat de hoeveelheid regen lastig te doseren is, kan dit tot zware regenval leiden.
Deze site biedt vrij beknopte informatie over het weer in Dubai. Er zijn op internet heel veel handige websites over het weer in en het klimaat van Dubai te vinden.
Onze favoriete Dubai-weer sites zijn de volgende:
beste reistijd voor Dubai
Dubai klimaatinfo
Dubai weer & klimaat
Dubai winterzon informatie
weersverwachting voor Dubai